Online Sonuç İçin Tıklayınız.
Telefon 0 222 225 44 66
Online Sonuç

HABER DETAYLARI

Influenza (Grip Virusu) nedir, nasıl bulaşır, tanısında hangi yöntemler kullanılır? 24.01.2020

   Influenza viruslarının (RNA virüsü) A, B ve C olmak üzere 3 tipi vardır.

  Diğer viruslar gibi mutlak hücre içinde yaşayarak enfeksiyon yaparlar. Influenza virusları, insanda, memelilerde, kuşlarda hastalık oluşturabilirler.

  Glikoprotein yapısında H (Hemaglutinin) ve N (Nöraminidaz) antijenleri vardır. H ve N harfleri ile simgelenir ve numaralanır. Influenza A, H1 N1 (domuz gribi) H5N1 (kuş gribi) ve H3N2, H2N2… Küçük antijenik değişim (antijenik drift) ve epidemilere (salgın) veya büyük antijenik değişim (şift) ile pandemilere (dünya çapında salgınlara) neden olurlar.

  Influenza A’ nın Önemli Serotipleri; Influenza A, epidemi pandemi, Influenza B epidemi, Influenza C daha stabildir.

  Influenza A ve B Testi

  Hızlı bir immunoassay testi ile (Flu A ve B) influenza A ve B ayrıntılı tanısına yardımcı olunabilmektedir. Burun veya nazofaringeal eküvyon çubuğu ile alınan sürüntü yıkama örneklerinde A ve B nükloprotein antijenlerinin immunokromatografik analizini yapan hızlı bir testtir.

  Tanı genellikle belirtilere bağlı klinik verilerin değerlendirilmesi ile hekim tarafından yapılır.

  Mikrobiyoloji, klinik tanıya destek verir. Kesin tanı, solunum sekresyonlarında hücre kültürü; moleküler yöntemler ve immunodiyagnostik testlerle desteklenir.

  Bulaşma, hapşırma ve öksürme sırasında etrafa yayılan damlacıklar ile bulaşır. Viruse bulaşmış eşyalar, mendiller, eller yakın temasla yayılır. Solunum sisteminin mukoza hücrelerinde tutunan viruslar, hücre içine girerek çoğalır, hücrelere enerji ve protein sentezleterek yayılırlar. Alt solunum sistemine (akciğer) yayılması ile pnömoniye neden olabilirler.

  Korunmada, kirlenmiş objelerle temasda olmama, el yıkama, kalabalık, infeksiyonlu kişilerden uzakta durma, maske kullanma önemlidir. Kuluçka süresi ortalama 1-4 gündür. Trivalan aşı ile korunabilmek mümkündür. Aşı bir önceki grip sezonuna ait iki influenza A ve bir B serotipi içerir.


DİĞER HABER BAŞLIKLARI

  GİZLİLİK POLİTİKAMIZ   KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA   COVİD-19 / SARS COV-2 (Eylül 2020 Bilgilendirme) - COVİD-19 ANTİKOR TESTİ   CORONAVİRUS (2019 - nCov)   Influenza (Grip Virusu) nedir, nasıl bulaşır, tanısında hangi yöntemler kullanılır?   D VİTAMİNİ TESTİ NEDİR?   HIV/AIDS TANISI