Online Sonuç İçin Tıklayınız.
Telefon 0 222 225 44 66
Online Sonuç

HABER DETAYLARI

HIV/AIDS TANISI 14.12.2017

        HIV (Human Immunodeficiency Virus) için yapılan testler, AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) hastalığına sebep olan HIV veya bu viruse karşı vücüdumuzun verdiği yanıtın serumda arandığı testlerdir.

        HIV üç yolla bulaşabilmektedir:

  • Cinsel yolla (%80-85)
  • Kan ve kan ürünleri ile (%10-15)
  • Anneden bebeğe (%3-5)

        Tanıda, kişinin şüpheli temas öyküsü ve zamanına göre en duyarlı ve en özgül test seçilir.

  1. HIV p24 Antijeni: Şüpheli cinsel ilişkiden sonra en erken sonuç almak için kullanılan bir testtir. HIV bulaşmış ise 15-45 gün arasında saptanabilir. Şüpheli temastan sonra geçen süre ne kadar fazla ise duyarlılığı o kadar yüksektir. Bir hastada HIV p24 antijeni pozitif bulunduğunda teyit için mutlaka HIV RNA bakılmalıdır.
  2. HIV Antikor       : Rutinde sıklıkla kullanılan diğer bir laboratuvar testi Anti HIV 1-2 antikot testidir. WHO(Dünya Sağlık Örgütü) raporuna göre 90. günden sonra yapılan HIV testi, kesin sonuç olarak kabul edilmektedir.
  3. HIV RNA           :  PCR yöntemi ile kanda virusun genetik materyalinin arandığı testtir. Temastan sonra 3-30 gün arasında tespit edilebilir.

        HIV RNA ve HIV Antikor Westernblot testleri tarama ve tanı testleri olmayıp, sadece pozitif olan hastaların teyidinde ve takibinde kullanılan testlerdir.

        Önerilen uygulama, p24 antijen testini 20-21. günde; antikor testini de 3. ayda yaptırmaktır. Nadiren, antikor gelişimi geciken vakalarda 6. ayda da test yapılması önerilebilir.

        SİMGE TIP LABORATUVARINDA HIV TESTLERİ

         Laboratuvarımız bünyesinde HIV için gerekli görülen tüm testler uygulanmaktadır. Bünyemizde çalışılan ve hastalarımıza 2 saatte sonuç verdiğimiz HIV COMBO Testi ile şüpheli vakalarda kısa sürede netice sağlanmaktadır. 

        HIV COMBO Testi p24 antijen ve antikor testlerinin birleştirilmiş şeklidir. Şüpheli temastan sonra 21. günde ortalama duyarlılık %96 dır.

        Ayrıca sonuç teyidi ve tespidi kapsamında VİDAS sistemleriyle de sonuç elde edilebilir.

Detaylı bilgi için lütfen laboratuvarımızla iletişime geçiniz.


DİĞER HABER BAŞLIKLARI

  GİZLİLİK POLİTİKAMIZ   KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI HAKKINDA   COVİD-19 / SARS COV-2 (Eylül 2020 Bilgilendirme) - COVİD-19 ANTİKOR TESTİ   CORONAVİRUS (2019 - nCov)   Influenza (Grip Virusu) nedir, nasıl bulaşır, tanısında hangi yöntemler kullanılır?   D VİTAMİNİ TESTİ NEDİR?   HIV/AIDS TANISI